Survival Guide

Op deze pagina lichten we nog wat administratieve en financiële aspecten toe van studeren in Delft. Zo ben je zeker van een vliegende start!

Bankrekening openen

Het is mogelijk om als buitenlands student een bankrekening te openen. Meestal is dit onder de vorm van een studentenrekening zonder extra kosten. In de meeste gevallen zal je een Nederlands adres (het adres van je kamer, kan altijd gewijzigd worden bij een eventuele verhuis), een bewijs van inschrijving (krijg je van TU Delft), je BSN-nummer (later meer hierover) en/of een Nederlands GSM-nummer nodig hebben, hoewel de ene bank daar al wat soepeler in is dan de andere. Als je nog geen achttien bent, heb je hiervoor toestemming van je ouders nodig. Een Nederlandse bankrekening is niet verplicht (je kan het perfect zonder doen), maar wel handig als je bijvoorbeeld een studentenjob in Nederland wil gaan doen; dan heb je namelijk een Nederlandse rekening nodig.

Hoeveel kost studeren in Delft?

Het collegegeld voor een voltijdse student bedraagt ongeveer €2100, en stijgt ieder jaar conform de inflatie. Deze som kan in één keer of in een aantal termijnen betaald worden. Heb je al een rekening in Nederland, dan kan je de universiteit machtigen om het bedrag van die rekening af te schrijven. Heb je geen rekening en is het nieuwe collegejaar al in zicht, dan kan je het geld gewoon storten op de rekening van de universiteit. Meer informatie daaromtrent vind je hier.

Wanneer je het kostenoverzicht voor studeren in Nederland en studeren in België vergelijkt, dan zijn er naast het collegegeld nauwelijks verschillen. De prijzen voor een woning zijn ongeveer gelijk aan die in een studentenstad als Leuven of Gent. De prijzen variëren van €300 tot €500 per maand, afhankelijk van de grootte en de ligging van de kamer. Voor de aankoop van boeken en dictaten moet je rekenen op ongeveer €500 per jaar, al zijn er heel veel boeken ook goedkoper of zelfs gratis online beschikbaar. Afhankelijk van je levensstijl, kamerhuur en hoe vaak je naar België reist, kom je rond met ±€700 per maand, exclusief collegegeld.

Inschrijven in de woongemeente

Zodra je een vast adres hebt, kan je je best inschrijven bij de gemeente. Hiervoor moet je een afspraak maken bij de gemeente (in Nederland) waarin je woont en heb je, afhankelijk van de gemeente, een kopie van je geboorteakte nodig. De gemeente Delft beveelt sterk aan om je te laten inschrijven. Op die manier ben je officieel geregistreerd. Je behoudt natuurlijk gewoon je Belgische identiteitskaart. Inschrijven bij de gemeente is noodzakelijk als je een bijbaantje wil in Nederland. Nadelig is dat je jaarlijks gemeentebelasting zult moeten betalen. Als je je ingeschreven hebt, dan ontvang je je BSN-nummer: dit is vergelijkbaar met het rijksregisternummer in België. Wanneer je je inschrijft in Nederland verandert je officiële woonplaats echter niet. Je blijft dus nog steeds ten laste bij je ouders.

Een bijbaantje in Nederland

Steeds meer studenten nemen naast hun studie een bijbaantje. Indien je als Belg in Nederland wilt werken, moet je een BSN-nummer hebben. Als je in Nederland geld verdient, dan moet je daar ook belastingen op betalen. Je belastingaangifte kan gemakkelijk online via de Nederlandse belastingdienst. Hiervoor vraag je online een code aan. Als student krijg je meestal weer een deel van je loon terug van de belastingen na je aangifte. Als je een bijbaantje hebt in Nederland, is het ondanks je Belgische verzekering, ook verplicht om een ziekteverzekering aan te gaan in Nederland. Je krijgt echter het meeste daarvan terug (zo niet alles) door de zorgtoeslag die je kan aanvragen bij de Nederlandse staat.

Ziektekostenverzekering

Normaal gezien ben je in België verzekerd bij de mutualiteit, meestal op naam van je ouders. Indien je bij de mutualiteit verzekerd bent en je studeert in het buitenland (behorende tot de EU), ben je ook daar verzekerd voor ziektekosten. Hiervoor moet je een speciale kaart aanvragen via je mutualiteit: de Europese Ziekteverzekeringskaart. Deze kaart is gratis verkrijgbaar bij je ziektekostenverzekering en is één jaar geldig. Soms, afhankelijk van je mutualiteit, heb je voor de aanvraag een attest van de TU Delft nodig om aan te tonen dat je in Delft studeert. Met deze kaart en je rekeningen van de dokter of de apotheek kan je naar een zorgverzekeringskantoor in Delft gaan. Dan wordt de terugbetaling van de kosten uit het basispakket (dus niet voor een bril, tandartscontrole of dergelijke) gestort op je rekening in Nederland. Net als in België hebben de Nederlanders hun eigen huisarts. Het is verstandig om ook in Nederland een huisarts te zoeken. Je kunt daarvoor terecht bij de studentengezondheidsdienst of bij een huisarts in de omgeving van je huis. Hou er rekening mee dat je in Nederland voor telefonische consultaties ook moet betalen.

Reizen naar Delft

Delft is erg makkelijk te bereiken met de trein: elk uur rijdt er bijvoorbeeld een internationale trein langs Brussel, Mechelen en Antwerpen. Deze trein stopt in Rotterdam, waar je kan overstappen in een stop- of sneltrein die beide stoppen in Delft. De reistijd vanaf Antwerpen bedraagt ongeveer anderhalf uur. De prijs van een treinticket is vaak duur, waardoor we aanraden gebruik te maken van de talloze carpoolopties. Ook Flixbus rijdt vanuit Delft en Rotterdam naar Antwerpen, Gent en Brussel. Tickets voor de Flixbus zijn vaak veel goedkoper dan de trein, maar de reistijd is net iets langer.

Ook met de auto geraak je makkelijk in Delft, de reistijd vanaf Antwerpen bedraagt ongeveer 75 minuten. Houd er echter wel rekening mee dat de binnenstad van Delft autovrij is en je ook erg lastig kan parkeren. Vele Belgen carpoolen elke week van en naar Delft via de grootste Belgische steden. Misschien wonen er bij je in de buurt wel Belgisch-Nederlandse studenten die over een auto beschikken. Je kunt met hen afspreken om mee te rijden tegen een kleine vergoeding voor de brandstofkosten. Word ook zeker en vast lid van de Facebook-groep ‘Vragen staat vrij-dag!’. In deze groep wordt er op een gemakkelijke manier afgesproken om te carpoolen.

Nog enkele tips

Binnen Delft ligt alles op fietsafstand van elkaar, een fiets (met slot!) is dus echt noodzakelijk om naar de faculteit of de supermarkt te gaan. Hiervoor bestaan meerdere opties: ofwel koop je een fiets ofwel kan je er een per maand huren bij Swapfiets. In Delft wordt vaak en streng gecontroleerd op fietslichten, dus zorg dat je deze zeker hebt.

Als je naar Nederland komt, is het aangeraden om je goed voor te bereiden op de talrijke Belgenmoppen. Hoe je hierop moet reageren, kunnen we je niet vertellen, maar de kennis van een aantal ‘gierige’ Nederlandermoppen is altijd handig en bovendien blijken Belgische studenten in Delft allesbehalve dommer dan Nederlanders. Aan de andere kant zijn er veel voor ons heel normale uitdrukkingen die zij erg gek vinden. Er zal dan ook veel gelachen worden om je taalgebruik en er kunnen zich ook vele misverstanden voordoen. Sommige woorden zijn echt volstrekt onbekend voor de gemiddelde Delftenaar. Een voorproefje vind je op deze website.